Senior

SENIOR

100%-ban hazai!

SENIOR

 

A váci gyárat 1889-ben Leichtner Benő alapította Az Első Magyar Szövő- és Kötőgyár Rt néven.Az 1940-es években kezdték meg a sportfelszerelések gyártását Vácon. 1959-ben megindult a szintetikus alapanyagú termékek gyártása. Az országban egyedülálló módon több olyan fejlesztést is bevezettek, melyre nem volt példa előtte. Bölcsödét és napközit üzemeltettek, mert az alkalmazottak több mint 80%-a nő volt. De újdonságnak számított az üzemi konyha, a sportesemények szervezése is.

1970-es évekre a vállalat fő profilját a tréning- és szabadidő-ruházati termékek alkották. A ’80-as évekre már 2700 embernek adott munkát a gyár és évente mintegy 6-7 millió konfekcionált terméket állított elő. A szabadidőruhákon kívül jelentős volt a női blúzok, pólók, fürdőruhák valamint a jaquard jersey-ből készült szoknyák és pantallók gyártása is.

Az évtized közepére már csaknem az egész ország Seniorban tornázott, kirándult. A népszerűséget segítette a televízió pár perces műsora, a TV Torna, melyben szintén Senior ruhákban serkentették mozgásra a családokat:

A ’90-es évek közepére a gyár termelése elapadt.A tömegtermelésre berendezett gyár nem tudott kis szériákat gyártani így 2000-ben felszámolás alá került. A Senior Váci kötöttárugyár eredményes 100 évet tudhatott magáénak és hazánk egyetlen ikonikussá vált szabadidőruháját teremtette meg.

Ahogyan a tömegek kezdték levetkőzni a hajdani tréningruhákat, úgy kezdték újra felfedezni az underground fiatalok szüleik és nagyszüleik ruháit. A Senior melegítő beleolvad a hazai streetwear (utcai viselet) stílusba. Az ezredfordulóra már kuriózummá vált sportmárka ritkának és keresetnek bizonyult a fiatalok körében.

 A ’90-es évek tinédzserjei felnőttek és 2010-ben újra kezdték gyártani a tréningruhákat. Eredeti és új fazonokban, de már kifejezetten utcai viseletre, a régi formákat követve, de a mai kor követelményeinek megfelelve tették újra elérhetővé mackóinkat.